Challenge Almere-Amsterdam is de oudste lange afstand triathlon van Europa, en na Hawaï de oudste wedstrijd ter wereld. In deze klassieker leggen atleten een parcours af van 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen. Sinds 1983 start en eindigt de wedstrijd in Almere.

Het triathlon weekend vindt altijd in het tweede weekend van september plaats. Op vrijdag start het weekend traditiegetrouw met de Junior Challenge en Challenge4All. Zaterdag staat in het teken van de lange en halve afstand triathlon, en daarnaast de TriTogether op de lange en halve afstand. Zondag wordt het weekend afgesloten met de spectaculaire korte teamestafette wedstrijden tijdens de Business en Family Relays en met de finale van de Lotto Eredivisie triathlon. Kijk voor het volledige programma en de mogelijkheden voor deelname op http://www.challenge-almere.com

Vlak en Snel Parcours
Atleten starten met een of twee zwemrondes in het Weerwater in Almere Stad. Het fietsparcours start op de Esplanade en loopt via het Weerwater door de bossen naar Almere Haven waar de deelnemers de dijk op gaan. Via de Oostvaardersdijk en de Oostvaardersplassen loopt de route naar Lelystad. Daar slaan de atleten rechtsaf op de Knardijk om vervolgens door het polderlandschap naar Zeewolde te fietsen. Het fietsparcours eindigt uiteindelijk weer in het hart van Almere Stad waar de atleten de marathon starten rondom het Weerwater. Het stadion ligt op de Esplanade en toeschouwers kunnen hier de hele dag hun favoriete atleten voorbij zien komen. Vooral tijdens het loopparcours is de tribune op deze locatie een uitgelezen plek om sporters aan te moedigen. Daarnaast zijn er langs het parcours verschillende hotspots waar supporters zich kunnen verzamelen om de triathlon te volgen.

Economische impact
In 2013 en 2014 is door Sportservice Flevoland onderzoek gedaan naar de economische impact van Challenge Almere-Amsterdam in de provincie Flevoland. In 2014 is de impact vastgesteld op ruim 1,1 miljoen euro. Het onderzoek dat gedaan is volgens de landelijke WESP-methode (Werkgroep Evaluatie Sportevenementen) kijkt vooral naar additionele uitgaven van bezoekers die, als de Challenge Almere-Amsterdam niet had plaatsgevonden, niet naar Almere en regio waren gekomen. De bezoekers die voor het onderzoek ondervraagt zijn kwamen zowel uit Nederland als uit het buitenland, en gaven gemiddeld € 59,11 uit. Dit werd vooral aan eten en drinken uitgegeven. Daarnaast overnachtte bijna 20% van de bezoekers in Almere en omgeving. De economische impact van de 2014-editie steeg met 37,5% ten opzichte van 2013 (€ 800.000).

Deelnemerswaardering
De Challenge Almere-Amsterdam probeert elk jaar verbeteringen aan te brengen in de wedstrijd om deze nog beter aan te laten sluiten bij de wensen van atleten. Middels een enquête geven atleten na afloop van de wedstrijd hun mening over o.a. het parcours, de verzorging van atleten voor, tijdens en na de wedstrijd, het registratieproces, de bereikbaarheid van de wedstrijd en de communicatie. In 2015 vond 74% van de respondenten de triathlon beter dan andere wedstrijden waar zij aan meededen, en de Challenge Almere-Amsterdam 2015 heeft net als in 2014 een 8,5 als eindcijfer gekregen.

Kijk voor meer informatie op http://www.challenge-almere.com